Produceer een System Health Report voor je PC…

Enkele van de meest nuttige hulpprogramma’s voor het oplossen van problemen met je PC zijn eigenlijk standaard meegeleverd met Windows. Echter zijn ze vaak moeilijk te vinden en nog moeilijker te begrijpen. Maar als je weet waar ze te vinden en hoe ze dan te gebruiken dan blijken ze vaak zeer nuttig zijn. 🙂

Mijn favoriete instrument op dit moment heet Perfmon. Het is de ingebouwde Windows Prestatiesmonitor Tool; naast het weergeven van gegevens over het huidige gebruik van het systeem kan het ook erg handige rapporten voor je produceren. Ervan uitgaande dat je gebruik maakt van Windows 8.1 is dit als volgt te doen…

Ga eerst naar de Charmes bar door met je muis in de bovenhoek van het scherm, en zoek voor Prestatiemeter (of Performance Monitor). Dit opent Perfmon.

Nu, in het linkerpaneel, uitvouwen van de Gegevensverzamelaarsets optie door te klikken op de kleine pijl, en vouw vervolgens de optie Systeem op dezelfde manier uit.

Vervolgens klik je met de rechtermuisknop op System Diagnostics (Systeemdiagnose) en kies vervolgens Start. Windows zal nu beginnen met het monitoren van je PC voor ongeveer een minuut. Als dit gebeurt is, klikt je op de optie Rapporten in de Perfmon linker paneel. Wederom verder uit te breiden door te klikken op het kleine pijltje, vouw Systeem uit alsook System Diagnostics. Klik op een van de getoonde rapporten (controleer de datum en tijd voor de meest recente versie) om het te bekijken; je krijgt vervolgens een uitgebreid rapport te zien waar je ook verder kunt inzoomen op detail door onderdelen open te klappen.

System_Diagnostics

Zoals u kunt zien, is er een heleboel gegevens over alle aspecten van uw PC en het besturingssysteem werken, dat is een geweldige plek om te beginnen om op zoek te gaan naar manieren om de prestaties van je computer te verbeteren of een problemen op te lossen.

De “Belangrijke bestanden” sectie onder de rubriek Schijf is vooral interessant. Het toont u welke bestanden op de schijf het meest worden geraadpleegd (Bestanden me de meeste schijf-I/O).

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.