Microsoft gaat in de tablets – De Surface, de tabletcomputer waarmee Microsoft de iPad gaat beconcurreren.

Tijdens een persbijeenkomst in de VS, die om 1:10 onze tijd op 18 juni begon, kondigde Microsoft een eigen tablet aan. De bijeenkomst was pas vorige week georganiseerd en leidde al tot heftige speculatie over wat Microsoft op stapel had staan; min of meer uitgelekt was de tablet. Steve Ballmer introduceerde de ‘Surface’ tablet, en wees er op dat Microsoft al groot is in hardware (toetsenborden, Xbox). Het gaat natuurlijk om tablets voor Windows 8 en er is er een voor ARM en een voor Intel; respectievelijk de ‘Surface for Windows RT’ en de ‘Surface for Windows 8 Pro’. De RT heeft 32 of 64 GB aan boord, is 9,3 mm dik, heeft een usb 2.0 poort en weegt 576 gram. De Pro krijgt 64 of 128 GB, is met 13,5 mm wat dikker en met 903 gram ook zwaarder. Aan de achterkant onderscheidt de Surface zich met een uitvouwbaar deel waardoor hij kan staan (doet denken aan een fotolijstje), en er kan een cover van maar 3 mm dik op worden geklikt (‘Touch Cover’), die tevens dubbelt als toetsenbord en touchpad. Er is ook een cover van 5 mm dik; dat bevat een toetsenbord met ‘klikkende’ toetsen. De cover is in meerdere kleuren te krijgen en bevat een hele speciale techniek; hij meet heel nauwkeurig de druk die wordt uitgeoefend en analyseert dat. De tablet ondersteunt aardige functies als ‘digitale inkt’; het met een speciale pen ‘markeren’ van een pdf op het scherm. Bij de introductie van Windows 8 is de RT-versie van de Surface leverbaar, de Pro volgt circa 90 dagen later. Over de prijs zei Ballmer vannacht dat de RT vergelijkbaar geprijst zal zijn als andere ARM-tablets en de Pro als Ultrabook pc’s.

Gaat het dit worden met reeds twee grote spelers op de markt, Apple en Android hebben immers hun aandeel reeds ruimschoots verworven en strepen dik en breed verdiend. Ik denk van wel en wel om de reden dan beide concurrenten van Microsoft nog (serieuze) uitdagingen hebben om aan te sluiten op de reeds bestaande Microsoft platformen. Wie kan er nu beter aansluiten op haar eigen platform dan Microsoft zelf. Uiteraard zijn er ook nadelen aan het platform, want het loopt qua Apps ruim achter op de concurrentie.

Is dit een probleem, ik denk het zelf niet, daar de devices naar verwachting toch eerst aansluiten bij de zakelijke klanten en daarna mogelijk pas bij de consumenten gebruikers. Wel is het apart dat naar zeggen, de hardware nu niet door een van de grote namen gemaakt zou zijn maar door Microsoft zelf, ik waag het toch te betwijfelen of dit ook klopt. In een eerdere presentatie in de VS is immers Windows getoond op een Samsung Tab en op de website voor de “Surface” wordt verdekt onderin verwezen naar Samsung.

Ik denk dan ook dat Samsung met de kennis van de bouw van haar eigen Tab en kennis en kunde bij ondersteuning aan de iPad een nieuw OEM product heeft samengesteld.Misschien is dat wel de echte reden waarom Apple zo heftig naar Samsung uithaalt omdat het dit heeft zien aankomen gezien de samenwerking op de vele andere vlakken. Wie zal het zeggen? Maar onder aan de streep is het goed dat er meer telgen dan slechts de twee overgebleven reizen op de markt zijn, dit houdt ze scherp en up-to-date.”

Meer info: http://www.datamex.nl/nieuws/83-microsoft-gaat-in-de-tablets.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s